top of page

FIT & Mentale gezondheid

Sporten is goed voor je, dat wisten we al toch? Maar wist je ook dat sporten goed is voor je hoofd, voor je mentale gezondheid? Sporten kan er voor zorgen dat jij je lichamelijk en geestelijk beter voelt! Tijdens de corona periode is het extra belangrijk om goed voor jezelf en je mentale gezondheid te zorgen! We kunnen een heleboel niet waardoor we mentaal een klap kunnen krijgen, maar gelukkig mogen wij weer lekker buiten sporten!!

Endorfines

Tijdens het sporten maak je endorfines aan. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfines maak je aan na ongeveer 20 minuten trainen, dus dat redden we makkelijk in een bootcamp training! Na die 20 minuten zorgt het voor een euforisch, gelukzalig gevoel! En endorfine vermindert de pijn van die heftige training, een soort lichaamseigen morfine. Happy Training!


Serotonine

Serotonine, een fijn stofje waar we blij van worden! Het reguleert onder andere je slaap, gemoedstoestand en je eetlust. Als je regelmatig sport, neemt de hoeveelheid serotonine in je lichaam toe. In combinatie met endorfines zorgen ze ervoor dat je sporten leuk gaat vinden. Meer serotonine betekent meer energie en helderder denken!

Melatonine Nog zo’n heerlijk stofje! Melatonine helpt je slapen. Dat we serotonine aanmaken tijdens bootcamp heb je net gelezen, jouw lichaam maakt hier onder andere melatonine van. Door melatonine kan je lichaam zich klaarmaken voor de slaap en zullen organen en processen zich in de nachtstand zetten. En na een goede nachtrust ben je de volgende dag weer energiek en klaar voor een actieve dag!

Dopamine Dopamine zorgt voor motivatie om door te gaan, maakt je blij en geeft een gevoel van beloning. Dat is super lekker na het sporten! Een tekort aan dopamine kan leiden tot overgewicht en we willen wel FIT blijven, dus blijf lekker bewegen!

Stress Sporten kan ook helpen tegen stress. Sporten verlaagt namelijk je cortisolgehalte. Cortisol wordt door je lichaam aangemaakt wanneer je stress hebt. Door sporten kom je ook even uit je hoofd, hoe lekker is het om tijdens bootcamp even nergens aan te denken, verstand op nul en lekker zweten. Bezig zijn met bewegingen of je ademhaling zorgt ervoor dat jouw focus even op iets anders ligt. Daardoor doorbreek je piekergedrag.

Zelfvertrouwen Wat als iets elke keer wat beter gaat? Ook al voelt het misschien niet zo tijdens je aller eerste bootcamptraining, maar elke keer boek je vooruitgaan. Ik vind het als trainer super tof om te zien dat wat eerst push ups vanaf de knieën waren nu push ups vanaf je tenen zijn geworden! Je krijgt na vaak trainen steeds minder spierpijn, de oefeningen gaan steeds beter en je wordt steeds sterker! Sporten zorgt er zo dus ook voor dat je zelfvertrouwen krijgt! Dat is toch een heerlijk gevoel! Jij kan dit!

Sociaal We zijn niet voor niets de leukste outdoor sportclub van Den Bosch! Sporten is ook een sociale aangelegenheid. Sporten is leuker in een groep; een klein praatje tussendoor, samen klagen over hoe zwaar het is, elkaar motiveren of het domme praatje van de trainer om af te leiden van hoelang je al in een plank ligt. (Sanneke? neeejoh doet ze noooiiit! ;-) ) Sociaal contact maakt gelukkig, samen sporten is gezelliger en je motiveert elkaar!


Er gebeurd dus stiekem best wel veel in je lichaam en hoofd tijdens het sporten!


Krijg jij nu ook al zin om te bewegen? Boek dan snel een nieuwe training of gratis proefles in!
Comments


bottom of page